Ost- & Vinprovning med Kulturnämnden

Ost- & Vinprovning med Kulturnämnden
Klockan 18:15 sparkade kulturnämnden igång året med Ost & Vin. Glada deltagare började droppa in och en halvtimme senare högg vi in på den första osten, en Munster, och det första vinet, en Gewurstraminer. Kvällen fortskred och tre timmar senare hade vi glatt tagit oss igenom 5 olika ostar, ackompanjerade av både vin, öl, cider och champagne.
 
Ost1
 
Stort tack till Androeut vid Östermalmstorg som hjälpte oss att plocka fram följande:
 
Munster ~ 400kr/kg
En klassiker från Alsace. Kittosten rullas traditionellt i kumminfrön och tvättas med saltlake utspätt med en utvald lokal alkoholhaltig dryck. I munsterns fall brukar detta ofta vara en gewurztraminer.
 
Réserve Hennÿ Gewurztraminer, 119 kr
Vinet kommer från Alsace och attachéerna kan skryta med att ha passerat vinfälten där dessa druvor har vuxit. Gewurzt betyder krydda så druvan kan översättas till Kryddtraminer, och dessa druvor brukar ingå i de finaste Alsace vinerna.
 
Gouda ~ 375kr/kg
Goudan är en fantastisk hårdost som under framställningen smulas ner med saltlake och pressas åter samman. Strukturen blir då inte alltför kompakt, men torr, och ett mått på dess ålder är hur mycket osten flagnar, samt dess härliga orangea färg.
 
Duvel, 25 kr
En god belgisk ale.
 
Fourme d’ambert ~ 295kr/kg
Fourme är en blåmögelost. Många tycker att blåmögelostar är obehagliga, men den här är raka motsatsen! Det är stor chans att denna dyker upp igen.
 
Graham’s six grapes reserve port, 119 kr
Ett portvin från, förvånande nog, Portugal. Portvin är starkvin och på tyska kallas de süsswien (söttvin) vilket tillsammans ger en ganska bra bild av upplevelsen. Portvin är starka, söta och brukar ha rik, djup, fruktig smak.
 
Epoisses ~ 500kr/kg
Denna kittost mognar snabbt i rumstemperatur och rinner nästan iväg. Till skillnad från munster så är denna ost tvättad med spritrester från vinproduktion i sin hemort Bourgogne.
 
Ecusson, 49 kr
Ecusson är en fransk cider, vilket är något helt annat än ’vanlig cider’. Äppelsmaken är starkare och mustigare än vanlig cider och den är mindre söt. Denna är ekologiskt märkt, något som dyker upp mer och mer i Frankrike och ställer mycket höga krav på odlingen.
 
Brillat savarin ~ 395kr/kg
Crème de la crème de la crème. I princip den fetaste osten man kan föreställa sig, så den smälter verkligen i munnen. Osten kvalificeras som en ’triple crème brie’ och är definitivt en färskost värd att smaka.
Palmer Blanc de Blancs, 294 kr
Blanc de Blancs betyder ’vit av vita’ och syftar på Champangen endast är gjort av druvan Chardonnay.
 
 
Sofistikerade Hälsnignar från Kulturattachéerna,
Ludwig Widén & Sverker Sjöberg

Lämna en kommentar

captcha